Direct contact? Bel: 06 - 812 133 56

Home > Blog > Waarom word ik kaal ?

Waarom word ik kaal ?

Alopecia Androgenetica is de meest voorkomende vorm van kaalheid. Miljoenen mensen hebben hier last van.

Bij mannen: 

Kaal worden is een gecombineerd gevolg van ras, leeftijd en erfelijke aanleg. In Europa heeft 70% van de mannen op leeftijd last van kaalheid. Aziaten, Afrikanen en Amerikaanse Indianen hebben hier veel minder last van.

Kaal worden openbaart zich door een terug trekken de haargrens bij de slapen en een kalende kruin. Mannen met relatief veel beharing op hun lichaam en gezicht worden vooral het ‘slachtoffer’ van kaalheid. De oorzaak is te vinden in de mannelijke hormonen en dan vooral in een afgeleide van het hormoon testosteron. Testosteron wordt geproduceerd in de testikels en komt via de bloedbaan bij de haarfollikels terecht. Daar wordt het hormoon onder invloed van het enzym 5-reductase omgezet in dihydrotestosteron. Deze stof brengt de groeifase van het haar terug van enkele jaren tot enkele maanden. Het gevolg: een kalende schedel.

Bij vrouwen:

Bij vrouwen gaat het kaal worden veel gelijkmatiger. Het begint op de kruin en gaat gelijdelijk aan naar voren. Hierdoor valt het veel minder op. Het is onbekend waarom de patronen tussen mannen en vrouwen zo verschillen.

Zeer waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol; het is genetisch bepaald. Zo kan een aangeboren afwijking aan de bijschorsnier een rol spelen bij deze vorm van haaruitval bij vrouwen. Maar er zijn meer factoren die mee kunnen spelen. Zoals overgevoeligheid van de haarzakjes voor het (mannelijk) hormoon DHT, of de toename van mannelijke hormonen tijdens de overgang. Ook ijzertekort kan van invloed zijn.

Maak een afspraak